Ordning och Reda

Posted on

Många säger att man inte kan planera för kreativitet och innovation. Jag håller inte med. Men det handlar om vad som planeras, och hur. Processen och metoderna är nyckeln till framgång.

Jag är så trött på att höra ”det var min idé!” när den ultimata lösningen har landat. Jag har verkat i olika roller genom åren – som ledare, strateg och kreatör. Ibland har jag varit upphovskvinna till en god idé, men ser mycket sällan att det är en person som ensam kommer fram till den slutgiltiga lösningen. Det sker genom smart planering och med stöd av externa influenser, insikter samlade via research eller data, trendanalyser, idégenerering etc., där hela teamet tillsammans adderar mervärden till ursprungsidén.

Jag har lärt mig att ordning och reda är mitt verktyg att vara strategisk och kreativ, och framförallt behövs då jag ska leda andra som förväntas leverera nytänkande lösningar. Jag tror alltså inte på att sätta två kreatörer i ett rum under två timmar, och sedan förvänta mig att de kommer ut med något storslaget.

Ett projekt (eller test av en hypotes) behöver en tydlig hård plan, indelad i faser, steg, förväntad output och specifikation av nästa iteration. Men det behöver självklart också en mjuk plan, indelad i retrospektiv, feedback, learnings till framtida projekt osv. Säkerställs också en flexibel planering, vilken stöttar att en hypotes är just en hypotes och att ett projekt kanske inte blir av (eller ändrar förväntad riktning längs med vägen), får kombinationen av hårt och mjuk en perfekt balans. Trial and error.

Visst, jag har kallats perfektionist och städtant. Och självfallet yttrar sig mitt ordningssinne även i mitt privatliv. Avskalade ytor, strukturerade skåp (á la Marin Burney i Sova med fienden) och puffade kuddar är en självklarhet. ”Är det inte jobbigt? Du måste bli stressad?” Så har det låtit. Men för mig är det tvärtom. Rent, noggrant och strukturerat är det som sitter i ryggmärgen, det som kommer naturligt. Jag tycker snarare att det kan vara jobbigt att leva och trivas då jag inte vet var saker och ting återfinns. Och jag tycker det är svårt att sitta ner för att njuta med ett berg av skräp och pinaler framför mig.

Min önskan om ordning och reda ska dock inte likställas med förväntningar på arbetsplatser eller personer i min närhet. Jag kommer (mer än) gärna till kaos. Att ”städa upp” har faktiskt varit en av mina huvudsysslor på jobbet, på flertalet arbetsplatser. Och ja, jag gillar det. Kanske lite städtant trots allt.